РАДИКАЛИ ИНФО

Званични блог Српске радикалне странке

Велики петак, најтужнији дан у години

Leave a comment

Велики петак је дан када се сећамо страдања Господа Исуса Христа. Raspece iz Studenice

Страдања су започела извођењем Сина Божијег пред суд Понтија Пилата,  који није могао да му нађе кривицу, те Га предаје Јудејима. Јудеји су Пилату рекли да се Исус заправо буни против императора, јер себе проглашава царем. Римски закони су за такав преступ предвиђали казну.

У ноћи између Великог четвртка, и Великог петка, Исуса су мучили и бичевали. На главу му је стаављен венац од трња, и наређено му је да на леђима носи велики и тежак крст (на коме је касније распет). Улица којом је тада пролазио постоји и данас у Јерусалиму, и зовемо је Улица бола. Син Божији разапет је на брду Голгота, са још два разбојника. Своју душу је предао Небеском Оцу око 15 сати, прерачунато по данашњем рачунању времена.

Након смрти, уз Њега су остала Богородица, Марија Магдалина и апостол Јован. Јосиф из Ариматеје, који је познавао тадашње законе, измолио је Исусово тело, и сахранио га је према тадашњим обичајима, помазавши га миром и завивши у платно, у гробници од каменакоју је направио за себе, наваливши после сахране на улаз велики камен.

За велики петак, као најтужнији дан у години, у црквама ни звона не звоне. У време када је Господ душу предао Оцу, у цркви се испред олтара износи Плаштаница на за то посебно припремљен Христов гроб.

Велики петак је дан када се строго пости, а верници све своје мисли упућују Господу, и сећању да је Он из љубави према целом људском роду, себе принео на жртву.

При крају дана, у православним домовима се фарбају јаја у црвену боју, као припрема за предстојећи Васкрс.

На фотографији коју смо употребили као илустрацију налази се фреска из манастира Студеница, Распеће Христово, насликана 1209. године.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s