РАДИКАЛИ ИНФО

Званични блог Српске радикалне странке

Електронска шпијунажа грађана Србије

Leave a comment

Пре неколико година, бавили смо се овом темом. Предстојећи избори поново је актуелизују. Наиме, у претходном изборном циклусу, ни једним законом није повећана сигурност електронских података грађана Србије.

Претпрошла влада, под вођством Ивице Дачића, урадила је један са аспекта безбедности података грађана Србије  – катастрофалан потез, прешавши у потпуности на Виндоуз оперативни систем! Виндоуз фамилија оперативних система има затворене кодове, и на проток информација које они прикупе, није могуће утицати ни на који начин! Поставити Виндоуз за званични оперативни систем владе једне земље, значи сервирати ,,на тацни” СВЕ расположиве податке администрацији САД.index

Залагање за ,,легалан софтвер” на начин на који се у српским медијима о томе говори, представља залагање за интересе мултинационалне компаније Мајкрософт! Јер, из тона којим одишу текстови, полази се од (ничим изазване) претпоставке да су сви корисници ПЦ рачунара и лаптопова “a priori” опредељени за Виноус. Веза између потписа владе и политике заштите монополисте је очигледна. Подсетимо да се на тржишту Србије налазе и друге компаније (Епл) које нуде између осталог и оперативни систем затвореног кода (ајОС) у својој понуди.

Пракса у свету, пре свега након објављивања сазнања сајта Викиликс, показала је да је већина влада (Кина, Русија, Турска, Јужноафричка република, Бразил, Венецуела, Аустрија, Чешка, полиција Холандије…) одабрала Линукс. Највећи куриозитет је да је 2001. влада САД прешла на Линукс, што нам отвара логично питање због чега се нама сервира као ,,супериоран” производ који је у земљи настанка потиснут са тржишта?

Линукс породица оперативних система, почива на Јуниксовом кернелу (језгру) и иницијално је отвореног кода, што значи да је могуће надоградити неку верзију за сопствене потребе (затворити код), што је чини изузетно сигурном и поузданом у чувању података. Најпознатији оперативни системи из Линукс породице, за које сте вероватно чули су Убунту, Ред Хат, Федора, Кнопикс, Линукс минт, итд…

Сигурност података на Линуксовим серверима поткрепљује и чињеница да компанија Епл, своје сајтове чува на Линукс серверима.

Најновије верзије Линукс оперативних система намењене обичним корисницима, у потпуности су употребиве из графичког мода, дакле прелазак са Виндоуза на Линукс је могућ за један дан, сада већ и без стручне помоћи, уз упутства са детаљних форумских чланака. Иначе, препознатљиви заштитни знак Линукса је пингвин.

Велике мултинационалне компаније које су препознале предности Линукса су: Гугл, Ер Франс/КЛМ, АјБиЕм, Пежо, Амазон,  НАСА, и бројне друге.

Економске импликације преласка на Линукс, у Србији су више него једноставне: група домаћих стручњака, којих имамо на пример у институцијама као што су ЕТФ, ФОН и друге установе би у релативно кратком року направила оперативни систем који би до детаља био усклађен са потребама Владе и осталих корисника (полиција, царина, итд…), при чему би трошкови били далеко нижи, него што су садашње уговорне обавезе за обнављање Мајкрософтовоих лиценци. Безбедност података, као најбитнија ставка била би потпуно обезбеђена!

Српска радикална странка, залаже се прелазак на Линукс фамилију оперативних система, и након стручног елабората о исплативности о прављењу националног дистроа.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s